dinsdag 3 maart 2009

Omzetten & Verwachtingen 2008/2009 Fietsen met hulpmotor


In 2008 is in Nederland voor ruim 905 miljoen euro aan nieuwe fietsen verkocht. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor. Vooral fietsen met hulpmotor zijn populair.

In aantallen werden er iets minder verkocht. Ruim 1,3 miljoen tegen 1,4 miljoen een jaar eerder. Dat maakte de Bovag bekend.

Topomzet

"Het is geen record, maar wel een topomzet." De omzetstijging is vooral te danken aan de opmars van de duurdere elektrische fietsen. Mede door de populariteit van deze fietsen met elektrische trapondersteuning steeg de gemiddelde prijs van een nieuwe fiets met 14 procent tot 688 euro. De verkoop van elektrische fietsen ging omhoog met maar liefst 51 procent. Werden er in 2007 nog 89.000 van verkocht, vorig jaar waren het er 134.000.

Verwachting 2009
Volgens een woordvoerder van de Bovag verwacht de branche voor dit jaar ten minste een stabilisering van de fietsverkopen. "We hadden in het vierde kwartaal geen dip, dat stelt ons gerust." Ook stelt de Bovag dat mensen blijven fietsen. "Misschien zelfs wel meer als het economisch slechter gaat."

Vooral de fietsvakhandel profiteerde van de omzetstijging. De vakhandel was met ruim 1 miljoen verkochte fietsen goed voor ruim 80 procent van de markt. De fietswinkels verkochten 2 procent meer fietsen en zagen de omzet met 12 procent stijgen. Andere verkooppunten zoals bouwmarkten zagen de omzet ook stijgen, met 7 procent. Maar in aantallen verkochten zij minder fietsen. Zo'n 6 procent.

Elektrische fietsen ofwel de fietsen met hulpmotor van nu
De handel hoopt dat de opmars van de dure electrische fietsen verder doorzet. Zij denken dat ook steeds meer forensen en scholieren voor zo'n electrische fiets kiezen. Verder hopen ze dat de politiek besluit de bedrijfsfietsenregeling te verruimen, zodat de elektrische fietsen daar ook onder vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten